Rahoituksen termit ja teemat
Rahoituksen termit ja teemat artikkelin tarkoitus on tutustua käyttöpääomarahoituksen keskeiseen sanastoon ja aiheisiin.
Minkälaisia rahoitusratkaisuja yrittäjä voi tarvita. Onko ulkopuolinen rahoitus hyvä vai paha asia?
Toimiva ja kannattava yritys ei välttämättä tarvitse ulkopuolista rahoitusta, mutta ulkopuolinen rahoitus ei ole automaattisesti huono asia. Oikeanlaiset rahoitukset mahdollistavat usein nopeampaa kasvua liiketoiminnassa sekä helpottavat liiketoiminnan pyörittämistä. Rahoituksia tutkiessa on kuitenkin tärkeä pohtia tämän tarkoitusta, hinnoittelua ja vaikutusta yrityksen taloudelliseen tilanteeseen. Tässä artikkelissa rahoituksiin tutustutaan käyttöpääoman näkökulmasta.
Käyttöpääoma = Käyttöpääomalla tarkoitetaan varsinaisen liiketoiminnan sitomaa rahamäärää. Yksinkertaistettuna termillä tarkoitetaan varoja, joilla kustannetaan yrityksen menot ennen kuin myynnistä on saatu rahat yrityksen kassaan.
Käyttöpääoman tarve on yksilöityä yritysten välillä. Erilaiset yritykset, toimialat ja liiketoimintamallit sitovat käyttöpääomaa eritavoin. Jos käyttöpääomaa sitoutuu liiketoimintaa paljon, vaatii tämä vahvempaa kassaa ja hyvää kassanhallintaa. Käyttöpääoman sitoutumiseen on tärkeä kiinnittää huomiota, mutta on myös tilanteita, jolloin kassan joustavuus voi olla myös keskeinen kilpailuetu.
Kassavirta = Kassavirralla tarkoitetaan yrityksen pankkitilille tai käteisvaroihin tulevaa ja sieltä lähtevää rahaliikennettä. Kassavirta on mittari kestävälle yritystoiminnalle. Kassavirran suurimmat haasteet ovat usein pitkät maksuehdot ja isot alkuinvestoinnit, koska ennen mitään myyntisaatavia kassasta on maksettava myös muut menot.
On hyvin tyypillistä, että osa yrityksistä ei anna mahdollisuutta ennakkolaskutuksella eikä jousta haluamistaan maksuehdoista. Nämä voivat tuottaa haasteita toiselle osapuolelle, mutta valmius pidempiin maksuehtoihin on myös kilpailuetu. Usein nämä tilanteet syntyvät, kun tilaajana toimii suurempi yritys ja toimittajana pienyritys. Tilanne ei tietenkään ole optimaalinen toimittajalle, koska tämä tarkoittaa hetkellisesti suurempaa käyttöpääoman sitoutuneisuutta, joka voi heijastua negatiivisena kassavirtana, mikä on usein riski pienyrittäjälle.
Tällaisissa tilanteissa on kuitenkin tärkeä tiedostaa käyttöpääomanrahoitusratkaisut. Oikeanlaiset rahoitusratkaisut voivat auttaa yritystä selviämään paremmin ja samalla tuoden uusia mahdollisuuksia. Näissä tilanteessa yrittäjän on tärkeä miettiä tilannetta laajemmin. Onko hinnoitteluun mahdollista sisällyttää esimerkiksi laskurahoituksen tuomat kustannukset. Toinen tärkeä asia mihin kiinnittää huomiota on toimitusten tuomat mahdollisuudet. Jos mahdollisuus on joustaa pidempiin maksuehtoihin, niin onko tämä kannattavampaa yritykselle pitkällä aikavälillä. Onko tämä mahdollisuus esimerkiksi päästä mukaan uusiin projekteihin ja näin kasvattaa liiketoimintaa.
Mihin kiinnittää huomiota hakiessa käyttöpääomarahoitusta?
Seuraavaksi tarkastellaan, minkälaisiin asioihin on tärkeä kiinnittää huomiota, kun etsii ratkaisua käyttöpääomanrahoitukseen. Tämä on hyvä kysymys, koska ratkaisut voivat poiketa erilaisten toimijoiden välillä. Tärkeää on tunnistaa, miksi rahoitusta hakee, koska ratkaisut käyttöpääoman eri vaiheille ovat erilaisia. Käyttöpääoman rahoitusratkaisua pohtiessa on tärkeä tunnistaa missä mahdollisia haasteita on. Onko haasteita esimerkiksi pitkissä maksuehdoissa tai vastaavasti suurissa alkuinvestoinneissa.
Laskurahoitus/Factoring = Laskurahoitus ja factoring ovat molemmat samankaltaisia toiminnaltaan. Molempien tarkoitus on nopeuttaa yrityksen myyntisaatavia ja täten nopeuttaa kassakiertoa. Molemmat rahoitustuotteet ovat keskeisiä parantamaan käyttöpääomantarvetta ja hallintaa. Tässä on erillinen linkki tuotteiden eroihin. (Tähän aiempi artikkeli + linkki)
Lasku- ja factoringrahoituksesta puhuttaessa esille nousee usein rahoitusaste, jonka kanssa kannattaa olla tarkkana. Rahoitusastetta tulee tarkastella yrityksen rahoitustarpeen kautta. Rahoitusaste heijastuu usein myös hinnoittelussa. Lisäksi erilaisissa rahoituksissa esiintyy rahoituslimiitti ja saatavien luottoriski. Termeihin on hyvä tutustua vaihtoehtoja vertaillessa.
Rahoittajan keskeinen työkalu rahoituspäätöksissä on riskiluokitus/riskianalyysi. Riskianalyysi tehdään huolellisesti ennen mahdollista sopimusta, joten rahoittajalle olisi tärkeä viestiä kaikki oleellinen jo tarjousvaiheessa. Tämä auttaa rahoittajaa tuntemaan asiakkaansa, ymmärtämään tarvetta sekä hahmottamaan riskejä.
Rahoitusaste = Rahoitusaste on laskurahoituksessa ja factoringissa esiintyvä termi. Termillä tarkoitetaan rahoitettavaa osuutta laskun loppusummasta prosentuaalisesti. Rahoitusasteet pyörivät karkeasti 30 – 100 prosentin välillä.
Esimerkki: Laskun summa 10 000 € (sis. alv) ja rahoitusaste 50 %. Rahoitettavasta laskusta tilitetään rahoitusasteen mukaisesti 5000 € heti huomioituna rahoitussopimuksen mukaisilla kuluilla. Loppulasku tilitetään asiakkaalle, kun laskusaatavalle on saatu suoritus tilaajalta.
Rahoituslimiitti = Rahoitusalalla termillä tarkoitetaan rahoittajan antamaa maksimirajaa luotolle. Limiittiä voi käyttää kerralla tai osissa, mutta limiitin raja määrittelee maksimisumman käytettävälle rahoitukselle. Rahoituslimiitti toimii yleensä avoimen pääoman mukaisesti. Kun saataville saadaan maksusuorituksia, limiittiä vapautuu uudelleen käytettäväksi.
Luottoriski = On nimensä mukainen riski, ettei lainanottaja kykene maksamaan lainaa takaisin. Luottoriski voi olla rahoittajalla, joka huomio riskin yleisesti hinnoittelussa tai vastaavasti luottoriskin voi myös kantaa lainanottaja. Luottoriskin yhteydessä voi mainintoja myös erilaisista takauksista ja vakuuksista.
Riskiluokitus = Riskiluokitus on yksi keino arvioida riskejä eri kategorioissa. Riskiluokituksia on erilaisia, mutta yksinkertaistettuna toimii asteikko 1-5. Rahoitusta tutkiessa arvioitavia riskejä ovat taloudellinen tilanne, liiketoimintamalli, omistussuhteet, markkinatilanne, toimiala sekä asiakkaat.
Ulkopuolinen rahoitus oikein käytettynä on asioiden mahdollistaja, mutta ei edellytys toimivalle liiketoiminnalle. Rahoituksen avulla yritys voi varautua yllättäviin menoihin tai suurempiin projekteihin, jotka vetäisivät kassan muuten tiukille. Saatavien rahoittaminen tuo kassaan ennustettavuutta, joka pienentää kausivaihtelua ja yrityksen riskitasoa. Rahoituksen käyttö voi siis avata ovia erilaisille mahdollisuuksille ja edistää liiketoiminnan kehitystä. Mikäli sinua arveluttaa rahoituksen käyttöönotto voit olla yhteydessä meidän myyjiimme.
Kartoitetaan yhdessä teidän tilanteenne ja etsitään teille sopivin ratkaisu!
Jarmo Harju Joona Korhonen
puh. 044 901 9471 puh. 044 901 9476
email: jarmo.harju@otc.fi email: joona.korhonen@otc.fi